8.1.09

ΡΕΤΡΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έπειτα από απουσία δύο εβδομάδων (λόγω Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων), η στήλη επιστρέφει. Και τι καλύτερος τρόπος να εγκαινιάσουμε τη νέα χρονιά από ένα αφιέρωμα σε μία μυθική μορφή του ΑΟΠ, στον απερίγραπτο Γιώργο Ντοά!

Προσπαθούσα μέρες να σκεφτώ πως θα ξεκινήσω αυτό το αφιέρωμα...

Και τελικά βρήκα τον πιο απλό και σωστό νομίζω τρόπο...

Χωρίς Γιώργο Ντοά η ομάδα αλλά και η παρέα, γιατί ο ΑΟΠ πάνω από όλα παρέα είναι, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Όπως δεν υπάρχει και χωρίς τους αδερφούς Μάντζους. Σκεφτείτε λίγο αν η ομάδα/παρέα θα μπορούσε να συνεχίσει χωρίς κάποιον από αυτά τα τέσσερα πρόσωπα... Δε νομίζω, φίλοι μου!... Καλή η τρέλα και το τρέξιμο του Πλούμη για διάφορα θέματα αλλά και χωρίς αυτόν η ομάδα/παρέα θα μπορούσε να συνεχίσει... Αντίστοιχα καλά τα αστειάκια του Πέτρου Κατσούρη, οι ποδοσφαιρικές ικανότητες των Φίλιππου και Παπανικολάου αλλά και χωρίς αυτούς η ομάδα θα συνέχιζε κακά τα ψέματα... και να μην μιλήσω φυσικά για τα νεώτερα πρόσωπα που μπήκαν στην ομάδα. Χωρίς τους Μάντζους όμως και στην προκειμένη περίπτωση Ντοά, ΑΟΠ εγώ δεν μπορώ να φανταστώ!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Η πρώτη μου επαφή με τον ογκόλιθο της άμυνας του ΑΟΠ έγινε πριν πάρα πολλά χρόνια μέσω του πρώην πλέον προέδρου της ομάδας, Γιάννη Παπαδόπουλου. Τι μου έκανε η εντύπωση στον νεαρό τότε Γιώργο; Δύο πράγματα... Η θετική ενέργεια που έβγαζε (πάντα με το χαμόγελο!) και το δεύτερο η επιμονή του και η δίψα να φτάσει ψηλά. Θυμάμαι πως στα πρώιμα φιλικά παιχνίδια της παρέας πολλές φορές αφήναμε τον Γιώργο να βάλει γκολ μόνο και μόνο για να τον κυνηγήσουμε μετά και να τον αρχίσουμε στις σφαλιάρες (ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε λίγο πλάκα στον νεαρό τότε Γιώργο!!!). Ακόμα θυμάμαι πως πολλές φορές δεν τον αφήναμε να παίξει και αυτός τριγυρνούσε με το ποδήλατο και μας παρακαλούσε ενώ εμείς δε χάναμε την ευκαιρία και πάλι για αστειάκια εις βάρος του (Ο καβγάς μεταξύ του πατέρα του Γιώργου, Χρήστο και του θρυλικού Ανδρέα Ζαμάνημ που ξεκίνησε την από προσπάθεια του πρώτη να προστατέψει τον γιο του από τις "ορέξεις" μερικών τρελαμένων 14ρηδων... Είναι ένα από τα πιο αστεία περιστατικά που έχω δει με τα μάτια μου και ας με συγχωρέσει ο Γιώργος αν το διαβάσει, άλλωστε έχουν περάσει πολλά χρόνια).

Με τα χρόνια όμως ο Γιώργος όλο και περισσότερο, με το σπαθί του και με πολλή δουλειά, κέρδισε θέση στην ομάδα του ΑΟΠ αλλά και τη συνείδηση της παρέας. Έγινε κολλητός με τους αδερφούς Μάντζους, κυρίως με τον Δημήτρη τον οποίο νομίζω τον θαυμάζει περισσότερο από όσο φαίνεται κι ας μην το παραδέχεται...

Μέσα στο γήπεδο από την άλλη απέκτησε νοοτροπία αρχηγική. Εδώ να πω ότι ποτέ δεν ξεχώρισε τις τεχνικές του ικανότητες (χωρίς να σημαίνει ότι δεν ξέρει μπάλα, έτσι;) αλλά διακρινόταν πάντα για το πάθος, τη δύναμη και τον τσαμπουκά. Μαέστρος στο να παίρνει σωστές θέσεις και να κατευθύνει την άμυνα, σκληρός και βίαιος όταν χρειαστεί, νομίζω ότι τα έχει όλα σαν αμυντικός!!! Έχει παίξει σχεδόν όλες τις θέσεις, από άμυνα έως επίθεση με απόλυτη επιτυχία. Όταν οι διαφημισμένοι επιθετικοί του ΑΟΠ "κλατάρουν από δυνάμεις" ΞΕΡΕΙΣ ότι θα προωθηθεί και θα σου το κάνει το γκολ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επί χρόνια οι αντίπαλοι ονόμαζαν την ομάδα μας "ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΤΟΑ"!!!

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΣ

Η μπάλα έχει βγει κόρνερ... Ο Δημήτρης ή ο Παπανικολάου τη στήνουν για να εκτελεστεί... και ΞΑΦΝΙΚΑ... Σεισμός, χαμός, πανικός! Προωθείται ο Γιώργος Ντοάς για κεφαλιά! Τον σπρώχνουν, πάνε να του πάρουν καλύτερη θέση αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να τα βάλει με αυτόν τον ογκόλιθο; Πολλά γκολμε κεφαλιές, μερικά από τα πιο κρίσημα που έδωσαν νίκες στο τέλος... Για ρωτήστε και την Armada FC στο φετινό πρωτάθλημα που ακόμη τον βλέπουν ως εφιάλτη στον ύπνο τους!!!

ΝΤΟΑΣ = ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

Είναι τσαμπουκάς μέσα στο γήπεδο και καλά κάνει γιατί είναι αυθεντικός και όχι ψευτόμαγκας!!! Τι να κάνουμε τώρα... Τό 'χει το θέμα... Θα προσπαθήσει να σε κόψει και όταν δεν τα καταφέρει θα επιστρατεύσει κάθε είδους μέσο... Θα σε σηκώσει στον αέρα, θα μείνεις χωρίς πόδι... Δεν ξέρω τι άλλο κακό θα σου συμβεί αλλά δεν θα τον περάσεις... Είναι οπαδός του δόγματος "ή η μπάλα ή ο παίκτης". Οι κοκορομαχίες με τον Φίλιππα του Αίαντα έχουν μείνει στην ιστορία ενώ χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο περιστατικό.

Την εποχή των μεγάλων μονομαχιών με τον Αίαντα όπου και έκριναν συχνά το πρωτάθλημα Αιγείρας, η ομάδα του Αίαντα διέθετε στις τάξεις της τον ποδοσφαιριστή "Καρουσάκη". Εδώ να τονίσουμε πως αυτό δεν είναι το κανονικό του όνομα αλλά παρατσούκλι που του είχαμε δώσει εμείς στον ΑΟΠ και για να τον κοροϊδέψουμε επειδή εμφανιζόταν με ανταύγειες στο μαλλί θυμίζοντας την τραγουδίστρια Ελένη Καρουσάκη! Σε κάποιο ματς λοιπόν ο Ντοάς έκανε ένα σκληρό μαρκάρισμα στον "Καρουσάκη" και ο τελευταίος όπως ήταν φυσικό του ζήτησε το λόγο...

Απολαύστε τον διάλογο που ακολουθεί...

- Π...η Ντοά! Θα σε γ....ω!, φωνάζει ο "Καρουσάκης"
- ΕΛΑ!!!, του απαντά ο Ντοάς
- Θα σε γ....ω, θα σε γ....ω!!!, επιμένει ο "Καρουσάκης"
- Τι το λες; Και δεν το κάνεις;... ΕΛΑ, ΕΛΑ!, απαντά ο Ντοάς

Που βρίσκεται όμως το αστείο;
Καθ' όλη τη διάρκεια που ο "Καρουσάκης" απειλούσε τον Ντοά, αντί να κατευθύνεται προς το μέρος του Ντοά, όπως θα ήταν φυσικό ώστε να πραγματοποιήσει τις απειλές του, κινούνταν προς τα πίσω απομακρυνόμενος από τον σκληροτράχηλο αμυντικό του ΑΟΠ!!!

ΝΤΟΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Είναι γυναικάς και δεν το έκρυψε ποτέ. Κάτι το όμορφο χαμόγελο, κάτι η γερμανική προφορά (τγέξε να πάγεις την μπάλα γεεεεε) έκαναν πάντα εντύπωση στις γυναίκες. Πολλές και όμορφες έχουν περάσει από δίπλα του, αλλά η ιδανική ακόμα αναζητείται

ΝΤΟΑΣ ΚΑΙ ΤΣΑΛΙΚΗΣ

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έρωτα τρελό. Τι έρωτα δηλαδή; Αγάπη που διαρκεί χρόνια. Γουστάρει Τσαλίκη και δεν το κρύβει! Κάθε εβδομάδα σχεδόν, χρόνια τώρα είναι σε όποιο κέντρο τραγουδάει ο Τσαλίκης. Πόρωση αντίστοιχη με αυτή την Beatles στα 60s έχει με τον Τσαλίκη και ομολογώ πως ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω το γιατί... άσε που έχω βαρεθεί να τον φωνάζουν Τσαλίκη!!!

ΝΤΟΑΣ - ΧΑΡΟΣ 1-0

Αύγουστος 2008 στο Δημοτικό Στάδιο Αιγείρας σε ένα από τα τελευταία ματς του ΑΟΠ πριν αφήσει για πάντα την Αιγείρα αναζητώντας την τύχη του σε αθηναϊκό πρωτάθλημα.
Ο Γιώργος έχει κάνει απίστευτο ματς εναντίον των Χρυσάμπελων αγωνιζόμενος στη θέση του αμυντικού χαφ. Έχοντας καταπιεί χιλιόμετρα κι έχοντας συμβάλει τα μέγιστα στην ανατροπή του σκόρ κι ενώ θέλουμε παρά μόνο λεπτά για τη λήξη του αγώνα τον ακούω να φωνάζει "Πλούμης!!! Γύρνα στη θέση σου!". Δε δίνω σημασία άλλωστε είχα προωθηθεί και ήθελα πολύ να σκοράρω εγώ το νικητήριο γκολ. Ο Γιώργος όμως επιμένει και φωνάζει "Πλούμης... ΠΙΣΩΩΩΩΩΩ". Γυρνώντας λοιπόν προς την άμυνα γίνομαι μάρτυρας της εξής σκηνής: Βλέπω το Γιώργο πεσμένο κάτω από την υπερπροσπάθεια, κρατώντας το στήθος του και μην μπορώντας να αναπνεύσει καλά.
Είμαι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται τι είχε συμβεί και φωνάζω τον γιατρό της ομάδας, Διονύση Μάντζο. Τα λεπτά που ακολούθησαν μέχρι να σηκωθεί ο Γιώργος ήταν μαρτυρικά και φάνηκαν σαν αιώνες. Τελικά όπως αποδείχτηκε ήταν απλά κούραση και τίποτε άλλο. "Τελικά μάλλον και ο χάρος τον φοβήθηκε", σκέφτηκα!!!


Να και μερικά άλλα πραγματάκια που θυμήθηκα τώρα για τον Γιώργο και δεν ήξερα που να τα χωρέσω...

- Φορούσε παλαιότερα το νούμερο 32 και τώρα το 74. Τί κοινό έχουν οι δύο αριθμοί; Μα φυσικά είναι τα νούμερα που έχει χρησιμοποιήσει ο Γιώργος Ανατολάκης σε Ολυμπιακό και Ατρόμητο αντίστοιχα. Ο Γιώργος είναι φαν του στυλ παιχνιδιού του.

- Οι φίλοι τον φωνάζουν "μπουρμπύτσο", "Νώε", "Βρασίδα", ενώ παλαιότερα έπαιζε και το "Νταουδάραβας"

- Αγαπημένες εκφράσεις του... "arazing", "γίναμε", "δεν το ψήνω", "πολύ πιθανό", ενώ αν τον νευριάσετε θα ακούσετε μάλλον κάτι από τα εξής "Άιιιιισστο διάολο", "ΟΥΣΤΤΤ!"

Μάριος ο εκλεκτός!;;

Περίοδο "δαιμονιώδους" φόρμας φαίνεται πως διανύει τον τελευταίο καιρό ο νεαρός μεσοεπιθετικός του ΑΟΠ Μάριος Μάντζος. Ο Πατρινός άσος έδειξε στοιχεία μεγάλης εκτελεστικής δεινότητας στις πρόσφατες "εορταστικές" προπονήσεις κατά τη διακοπή του πρωταθλήματος. Για πρώτη φορά φέτος ο "μικρός" δείχνει να συνοδεύει την εκρηκτικότητα και το πάθος που χαρακτήριζαν ανέκαθεν το παιχνίδι του με το ζητούμενο για έναν στράικερ: αποτελεσματικότητα στο τελείωμα των φάσεων. Εξαιρετική είναι άλλωστε η συνεργασία του και με τον Πέτρο Παπανικολάου που φαίνεται να εκτιμά πολύ την όρεξη του νεαρού επιθετικού και το αδιάκοπο τρέξιμό του στην αριστερή κυρίως πλευρά του γηπέδου. Οι νέες αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό και με την απουσία του Λαζαρίδη από το προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες (απουσία στο ματς με Πήγασο και στις δύο προπονήσεις) αλλά και την πρόσφατη επιθετική "λειψυδρία" του Lazman, δίνουν στον Μάριο σημαντικό προβάδισμα για το "χρίσμα" στην κορυφή της επίθεσης του Παναιγειρατικού στο ματς με τις Πυραμίδες, με δεδομένη την απουσία του Κρεκούκια.

7.1.09

Απόβαση στην έρημο Νο 2...

Μετά το παρ' ολίγον... "κάζο της χρονιάς" στο γνωστό ζήτημα της βαθμολογίας και το αίσιο τέλος της πρώτης περιπέτειας του νέου έτους, ο Παναιγειρατικός καλείται να... θυμηθεί τη "γεύση" των επίσημων αναμετρήσεων πρωταθλήματος.
Καλοί ήταν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ακόμη καλύτεροι οι... ξεκούραστοι τέσσερις (?) πόντοι από δυο παιχνίδια που δεν έγιναν ποτέ, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Το 2009 έρχεται με... φόρα και ρίχνει στο δρόμο των "Αιγειρατών" έναν από τους... χειρότερους δαίμονές τους στον "φανταστικό" κόσμο του Ρέντη. Οι υπερηχητικοί Αιγύπτιοι των "Πυραμίδων" που δεν παρέλειψαν να διασύρουν το πτώμα του ΑΟΠ τη 2η κιόλας αγωνιστική της φετινής σεζόν, σε εκείνο το ανεπανάληπτο show του 7-2 (...), επιστρέφουν σαν τους.... δολοφόνους στον τόπο του εγκλήματος. Τα πράγματα ωστόσο φαίνονται αρκετά διαφορετικά, αυτή τη φορά! Για την ακρίβεια... το μόνο που είναι ίδιο με εκείνο το θρίλερ είναι ότι, όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο Φίλιππος Κρεκούκιας θα απουσιάσει...


Οι Αιγύπτιοι ξεκίνησαν εντυπωσιακά όμως στη συνέχεια κατέβασαν ρυθμό και έχασαν βαθμιαία τη θέση τους στην πρώτη τριάδα. Σήμερα βλέπουν ήδη την... πρύμνη της "Μαύρης Αρμάδας", η οποία, με ένα εντυπωσιακό σερί νικών (εντός και... εκτός γηπέδων) δείχνει πως είναι ικανή για το colpo grosso και την επιστροφή στην κορυφή. Αρκεί να μην αφήσει τη διακοπή του πρωταθλήματος να επηρεάσει τις προσπάθειές της. Οι εντατικές προπονήσεις μέσα στις γιορτές και στα... κρύα συνηγορούν υπέρ της ετοιμοπόλεμης κατάστασης των "Αιγειρατών". Με αέρα αισιοδοξίας και ανανεωμένο roster ύστερα από την πολύτιμη προσθήκη Τσιμπούρη και την πολυθρύλητη επιστροφή του φυσικού ηγέτη της ομάδας Παπανικολάου μέσα στο γήπεδο, ο Παναιγειρατικός μοιάζει πιο πάνοπλος από ποτέ! Αν μάλιστα λυθεί και το "κουίζ" της επίθεσης για το σαββατιάτικο ντέρμπι, με τον Μάριο Μάντζο, σε δαιμονιώδη φόρμα, να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ως "αντι-Κρεκούκιας", τότε όλα δείχνουν πως οι "μελανόλευκοι" μπορούν να πανηγυρίσουν μια σπουδαία νίκη σε άλλη μία ελληνοαιγυπτιακή "μάχη", εδραιώνοντας τη θέση τους τουλάχιστον στην πρώτη πεντάδα του ομίλου.

5.1.09

ΙΔΟΥ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΗΣ... ΝΤΡΟΠΗΣ!


Αυτή την εικόνα παρουσιάζει από το βράδυ του Σαββάτου η "επίσημη" βαθμολογία του "οργανωμένου" ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος όπου φέτος συμμετέχει ο Παναιγειρατικός! Η "Μάυρη Αρμάδα" φαίνεται να έχει χάσει "στα χαρτιά" τον τελευταίο της αγώνα, παρά την έγκαιρη ενημέρωση των "διοργανωτών'" για αναβολή του παιχνιδιού. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΑΟΠ αντέδρασε έντονα, στη "νέα εξωγηπεδική αδίκια" καλώντας όλους τους υπευθύνους να επανορθώσουν τα σφάλματα τους, καταπραΰνοντας τη λαϊκή κατακραυγή που ήδη έχει ξεσπάσει στους κύκλους των οργανωμένων και μη φίλων του αιγειράτικου συλλόγου. Σήμερα το απόγευμα αναμένονται νέες εξελίξεις στο "σκάνδαλο της χρονιάς" που ξέσπασε πριν καλά καλά αυτή προλάβει να ξεκινήσει...
Κατά τ' άλλα, ευτυχισμένο το 2009...