17.1.09

Gossip Talk: Athens by night

Σε κεντρικό bar της Αθήνας βρέθηκαν χθες βράδυ αρκετοί ποδοσφαιριστές και μέλη της οικογένειας του Παναιγειρατικού, δίνοντας το "παρών" στο πάρτι γενεθλίων της υποψήφιας συμβούλου του ΑΟΠ Άννας Παναγιωτίδου. Ο φακός της "Α" εντόπισε την υποψήφια πρόεδρο Τζωρτζίνα Μπουρίκα, ενώ το αυριανό ματς δεν στάθηκε εμπόδιο για τους τρεις αδελφούς Μάντζους, τον Γιώργο Ντοά και τον Λουκά Λαζαρίδη να δεχτούν την πρόσκληση της Άννας και να περάσουν μια όμορφη βραδιά μακριά από το άγχος του πρωταθλήματος.
Χρόνια πολλά και πολύχρονη!

15.1.09

Νέο στοίχημα η συνέχεια

Η «Μαύρη Αρμάδα» πλέει πλέον σε πιο ήρεμα νερά, πρόσω ολοταχώς προς την κορυφή, έχοντας ήδη αποσπαστεί από τις έκτες Πυραμίδες και φυσικά τις ομάδες β΄ ταχύτητας του ομίλου της. Το «κατώφλι σοβαρότητας» της πέμπτης θέσης φαίνεται πως έχει κιόλας επιτευχθεί, με τους μόνους αξιόλογους συνδιεκδικητές στο κυνήγι της πεντάδας (Πυραμίδες) να έχουν μείνει δύο βαθμούς πίσω, έχοντας παίξει κι ένα ματς περισσότερο.
Η παρατεταμένη περίοδος ευδαιμονίας στον ΑΟΠ έχει επιφέρει την ηρεμία στο σύλλογο με τους ψυχολογικά «ντοπαρισμένους» παίκτες του να ζουν ήδη «ημέρες Αιγείρας». Ο Παναιγειρατικός, θεραπεύοντας άμεσα τις αγωνιστικές και -κυρίως- ψυχολογικές παθογένειες που εμφάνισε στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, έμαθε να παλεύει στα ίσια κάθε αντίπαλο και αυτό το δείχνει σε όλα τα ματς. Με το νέο «αστέρι» της ομάδας, Δημήτρη Τσιμπούρη, να βγάζει μάτια, τη «σιδηρά άμυνα» του «ναυάρχου» Ντοά και τη μεσαία γραμμή να επιδεικνύει πρωτοφανή ωριμότητα και άρτια λειτουργία, οι Αχαιοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αξιοζήλευτο σερί από πέντε νίκες, με αποτέλεσμα σε πολλούς στην Όττο Βάλτερ να έχει ανοίξει η... όρεξη για άκομη περισσότερα!
Το μεγάλο τεστ ωριμότητας ωστόσο θα έρθει στις επόμενες αναμετρήσεις, τόσο με τους «δυνατούς» του ομίλου (Bullet, Πανφραπεδαϊκός, Νείλος αλλά και την αινιγματική «Armada FC» που τρέχει σαν «τρένο» στην ανηφόρα της βαθμολογίας), όσο κυρίως απέναντι σε θεωρητικά «υποδεέστερους» αντιπάλους. Το... κάζο της ισοπαλίας με την Piaston Villa πρέπει ακόμη να το θυμούνται οι «μελανόλευκοι» και τα «εύκολα» παιχνίδια του β΄ γύρου θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους «μαχητές» του Πέτρου Παπανικολάου να αποδείξουν ότι έμαθαν από τα παθήματά τους. Αν μη τι άλλο, μια ομάδα που «γονάτισε» στο πέρασμά της δυνατούς και σκληρούς αντιπάλους και διαθέτει τον απαιτούμενο ελάχιστο αυτοσεβασμό δεν επιτρέπεται να απολέσει άλλους βαθμούς κόντρα σε αδύναμες ομάδες τις οποίες μάλιστα είχε ήδη μια πρώτη ευκαιρία να μελετήσει.
Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας του ερχόμενου Σαββάτου κόντρα στο «Πειρατικό» είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Το μεγάλο ερωτηματικό και το «άγνωστο» που καλύπτει σαν ομίχλη τους αντιπάλους του ΑΟΠ, μπορεί να «αποκοιμίσουν» την «Αρμάδα» και να την παραδώσουν σαν εύκολη «λεία» στις ορέξεις των «πειρατών». Όλοι στον Παναιγειρατικό δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα αλλά και τους κινδύνους του μεθαυριανού παιχνιδιού, κρίνοντας και από το συγκρατημένο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί αντί του αυθόρμητου ενθουσιασμού που θα περίμενε κανείς να δει στις τάξεις του φορμαρισμένου ΑΟΠ, ιδιαίτερα εν όψει ενός «εύκολου» απογεύματος απέναντι στην ουραγό ομάδα των 0 βαθμών.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η σοβαρότητα, η συνέχεια και η διατήρηση των κεκτημένων του τελευταίου μήνα. Η «Μαύρη Αρμάδα», με τους παλιούς και νέους «ναυτικούς» στο πλήρωμά της πρέπει να αποδείξει πως γνωρίζει πολύ καλά πώς να πλέει στα ανοιχτά. Τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι «ύφαλοι» σε κάθε στροφή του ταξιδιού παραμένουν πολλοί.
Ο Νεύτων ισχυριζόταν πως «ό,τι ανεβαίνει πέφτει». Εκτός κι αν η «τρελή παρέα» απ’ την Αιγείρα βαλθεί να τον διαψεύσει κι αυτόν!..

12.1.09

ΑΙΓΥΠΤΙΟΦΑΓΟΣ!

Ήταν να μη γίνει η αρχή... Αν το επικό ματς με το Νείλο ήταν η αφορμή για να ξεπεράσει ο ΑΟΠ τα... φοβικά του σύνδρομα απέναντι σε... μουσουλμανικές ομάδες, τότε το ντέρμπι του Σαββάτου κόντρα στις Πυραμίδες ήταν η πλέον πειστική απόδειξη πως η ομάδα της Αιγείρας μπορεί και πρέπει πλέον να θεωρείται ώριμη και ικανή για μεγάλα πράγματα σε αυτό το πρωτάθλημα!
Δεκτή η ένσταση για το ότι οι Αιγύπτιοι που εμφανίστηκαν το Σάββατο είχαν κατά πολύ διαφοροποιημένη σύνθεση (προς το χειρότερο...) σε σχέση με τον «οδοστρωτήρα» που σάρωσε την Αρμάδα το Νοέμβριο. Αυτό όμως δεν μπορεί να σημαίνει ότι οι «φαραώ» έγιναν ξαφνικά... «μούμιες»! Η ταχύτητα, η αντοχή και η δύναμη τόσο στα μαρκαρίσματα όσο και στα σουτ ήταν δεδομένοι παράγοντες στο παιχνίδι των αντιπάλων του Σαββάτου και άπαντες στον Παναιγειρατικό γνώριζαν πως το ματς θα ήταν «ντέρμπι» με όλη τη σημασία του όρου. Άλλωστε, πολλά περιθώρια για ασιοδοξία δεν υπήρχαν, με «κοινό παρονομαστή» τη μακρά διακοπή του πρωταθλήματος και την αναπάντεχη απουσία του Φίλιππου Κρεκούκια από ένα από τα σπουδαιότερα «ραντεβού» της σεζόν.
Εδώ ακριβώς έγκειται το εντυπωσιακότερο στοιχείο της αναμέτρησης του Σαββάτου. Παρά την απουσία Κρεκούκια αλλά και τη φανερή έλλειψη αγωνιστικής ετοιμότητας του ηγέτη Παπανικολάου (πολλοί ωστόσο εξεπλάγησαν που δεν ξεκίνησε βασικός), οι «φρουροί της Αχαΐας» έκαναν ούτε λίγο ούτε πολύ το καλύτερό τους ματς στο φετινό πρωτάθλημα! Με σοβαρότητα και μυαλωμένες ενέργειες, άριστη τοποθέτηση στο κέντρο της ομάδας, που επιτέλους έμαθε να παίζει σαν οργανωμένη γραμμή, άλλο ένα εκπληκτικό ανασταλτικό ρεσιτάλ που έρχεται να προστεθεί στο πολυσέλιδο άλμπουμ ιστορίας της «μελανόλευκης» άμυνας, με τη μπάλα να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα, έστω και από… αμυντικούς, και έναν Ντοά σωστό «Χέοπα», ο Παναιγειρατικός ταπείνωσε τις Πυραμίδες, φιλοδωρώντας τις με τέσσερα τέρματα (4-1), «ξεπλένοντας» ταυτόχρονα τη ντροπή του «αχώνευτου» 7-2 του α΄ γύρου.
«Φορτσάτοι» από τις σερί νίκες τους εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, οι «μελανόλευκοι» είδαν μπροστά τους αιγυπτιακό συγκρότημα και... αφηνίασαν. Με την ίδια κατά τα 7/8 οκτάδα που ξεκίνησε τη «μάχη του Νείλου», και τον Μοτσάκο σε ρόλο «αντι-Κρεκ», ο Πέτρος Παπανικολάου δεν άλλαξε στο ελάχιστο τη συνήθη διάταξη του Παναιγειρατικού, αναμένοντας τους «καρπούς» της εξαιρετικής φόρμας που δείχνει να απλαμβάνει η ομάδα τον τελευταίο καιρό. Και δεν διαψεύστηκε!
Χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, οι Αχαιοί μπήκαν αποφασισμένοι από το πρώτο κιόλας λεπτό να πάρουν τη νίκη και την εκδίκηση από τους σκληροτράχηλους αντιπάλους τους. Έχοντας «κλειδώσει» στην άμυνά τους τούς επιθετικούς περιοχής των Πυραμίδων, οι «μελανόλευκοι», με «εγκέφαλο» τον Τσιμπούρη, έβγαιναν πολύ συχνά στην επίθεση και βρέθηκαν αρκετές φορές με αξιώσεις πρόσωπο με πρόσωπο με το αιγυπτιακό τέρμα. Ο ΑΟΠ ευτύχησε να προηγηθεί στα μισά του α΄ μέρους, «κόβοντας» τα πόδια των αντιπάλων του. Σε μια φάση που δεν «μύριζε» γκολ και με δεδομένο ότι οι Αιγύπτιοι δεν είχαν ιδέα από... Δημοτικό, το κόλπο πέτυχε ξανά! Η μπάλα βγήκε πλάγιο, ο Δημήτρης Μάντζος έτρεξε να την επαναφέρει, ο δαιμόνιος Ντοάς βρήκε την ευκαιρία, προωθήθηκε στην κορυφή της περιοχής, ζήτησε τη μπάλα, ο «captain 8» του την έστειλε συστημένη και ο κεντρικός αμυντικός με ένα έξοχο βολέ την «κάρφωσε» στη γωνία του αντιπάλου τέρματος, όπως έχει κάνει εκατοντάδες φορές στο παρελθόν. Πριν καταλαγιάσουν οι πανηγυρισμοί, οι Αιγειράτες θα ξαναχτυπήσουν πριν οι Πυραμίδες προλάβουν να αντιδράσουν. Δράστης αυτή τη φορά ο Δημήτρης Μοτσάκος, που δέχτηκε τη μπάλα, την άνοιξε άψογα μπροστά του, νίκησε στο σπριντ τον προσωπικό του αντίπαλο και σούταρε με δύναμη, σκοράροντας το έκτο φετινό του γκολ!
Την ίδια ώρα, οι αντίπαλοι αρκούνταν σε άναρχες ενέργειες που θα χαρακτήριζαν το παιχνίδι τους καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς. Η... μεγάλη περιοχή του Διονύση Μάντζου φάνταζε «ναρκοπέδιο» για τους Αιγύπτιους που δεν την... πατούσαν ούτε γι’ αστείο! Η μόνη διέξοδός τους ήταν τα μακρινά σουτ, με τους αμυνομένους του Παναιγειρατικού (άριστοι Σαραντουλάκης και Λάμπρου) να στήνουν αποτελεσματικά «ανθρώπινο τείχος» μπροστά από την εστία τους. Ταυτόχρονα, η προβληματική αιγυπτιακή άμυνα έδωσε την ευκαιρία στους Αιγειράτες να πετύχουν και τρίτο γκολ πριν την ανάπαυλα, με τον κορυφαίο του γηπέδου Γιώργο Ντοά να βρίσκεται ξανά ακάλυπτος στη μεγάλη περιοχή και να σκοράρει με σουτ το δεύτερο προσωπικό του τέρμα σε μια υπέροχη βραδιά για τον ίδιο και την ομάδα του.
Παρά τα όσα αντίθετα ακούστηκαν, το β΄ ημίχρονο είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά στην απόδοση των δύο «μονομάχων» που το ματς δεν θα μπορούσε να χαθεί για τον Παναιγειρατικό. Η εικόνα δεν άλλαξε, ακόμη και μετά το γκολ των Πυραμίδων που ήρθε μοιραία, μετά από παρατεταμένη «ομοβροντία» από... αυτοσχέδιες αραβικές «ρουκέτες» προς το ελληνικό τέρμα. Παρά τα άρτια αντανακλαστικά του πορτιέρο Μάντζου, οι αντίπαλοι μείωσαν το σκορ, όμως αυτό ήταν και το «κύκνειο άσμα» τους στο μαρτυρικό για εκείνους ντέρμπι. Η συνέχεια ανήκε στους «μελανόλευκους» με το show να κορυφώνεται στην επανεμφάνιση του «πολύ» Πέτρου Παπανικολάου εντός γηπέδου ύστερα από τρεις μήνες απουσίας! Ο «Παπ», φανερά επηρεασμένος από την πολύχρονη απραξία του, κατάφερε ωστόσο να δημιουργήσει φάσεις, με... κορωνίδα τη μπαλιά «πάρ’ το - βάλ’ το» στον Άρη Μπούρα λίγα λεπτά πριν τη λήξη του ματς. Ο «Big Bouras» δεν χάλασε το χατίρι στους φίλους του από την κερκίδα που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του, έπιασε την καρφωτή κεφαλιά και έγραψε το 4-1. Στο... πάρτι, εξάλλου, συμμετείχαν όλοι οι παίκτες που συναποτελούσαν την αποστολή του ΑΟΠ, ενώ το σκορ θα μπορούσε να αποκτήσει επικές διαστάσεις αν οι ευκαιρίες των Λαζαρίδη και Καραμπάση (ύστερα από άψογη προσπάθεια του νεαρού Πατερομιχελάκη) έβρισκαν δίχτυα! Το κοντέρ σταμάτησε στα τέσσερα και η αυλαία της 11ης αγωνιστικής έπεσε με θρίαμβο.
Στο «άπαρτο κάστρο» του Γηπέδου 4 στον Ελαιώνα ο ΑΟΠ, με τέσσερα χτυπήματα «αλά κόμπρα», «δάγκωσε» την Κλεοπάτρα και την έστειλε σχεδόν οριστικά εκτός πεντάδας. Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, ο Παναιγειρατικός μπήκε «με το δεξί» στο 2009 και... άνοιξε την όρεξη των φίλων του για ακόμη περισσότερα πράγματα στη συνέχεια!